Fotografie || Spelen met sluitertijd

Wat is sluitertijd nou eigenlijk precies? Dit leerden wij afgelopen donderdag met fotografie les, het leek me leuk om jullie te vertellen wat het nou precies is, en mijn resultaten aan jullie te laten zien!  Om het goed aan jullie uit te leggen heb ik deze informatie gebruikt. Bron: Vink Academy.

Wanneer je op de ontspan knop van je spiegelreflex camera drukt om een foto te maken, klapt allereerst de spiegel omhoog. (...) De sluiter is een systeem van twee gordijntjes. Even nadat de spiegel is weg geklapt, gaat het eerste ( onderste ) gordijntje open ( deze schuift naar beneden ) en legt hiermee de sensor bloot. Vervolgens klapt het tweede ( bovenste ) gordijntje open ( deze schuift ook naar beneden ), die de sensor weer bedekt. De tijd dat de sensor ( deels ) blootgesteld wordt aan het licht, is de sluitertijd. 

NB: Dit zij niet de mooiste foto's, het ging om het leren. Hier is de sluitertijd 1/15, en heb ik de camera mee bewogen. Je ziet het effect goed, de achtergrond is scherp, en Ipie onscherp, maar je ziet nog wel dat het een persoon is die omhoog springt. 

Hier heb ik een sluitertijd van 1/1000 Sec. En heb ik mijn camera stil gehouden. Je ziet dat alles nog heel duidelijk te zien is, het lijkt alsof de motor stil staat.


Ook hier heb ik ook een sluitertijd van 1/1000 gebruikt. En hierbij heb ik de camera mee bewogen met de fietsers, ook nu is alles nog scherp en duidelijk.


Weer een foto van mevrouw Iep! Hier is de sluitertijd 1/30 sec. De achtergrond is onscherp/streperig en Ipie is scherp ( behalve haar voeten ). Heel anders dus dan de voorgaande foto's! Hierbij heb ik ook de camera mee bewogen.


Ook hier een sluitertijd van 1/30 seconden. Maar hier heb ik de camera stil gehouden. Je ziet dat de auto vooral bewogen is, dit komt natuurlijk omdat het een bewegend object is. Maar ook al is het dezelfde sluitertijd, toch geeft het een heel ander effect.

Het is heel leuk om te experimenteren met zulke dingen op je spiegelreflex camera, je ontdekt allemaal nieuwe dingen. Op internet of youtube word altijd alles heel goed uitgelegd. Ik krijg er dan wel les in, maar om het nog even na te lezen op internet is heel handig.
Ik zelf heb de NikonD3100. Om vooral met sluitertijd te oefenen kan je 'm op de A stand zetten ( bij een Nikon, ik weet niet hoe de stand op bijvoorbeeld een Canon camera heet ). Als je dan draait aan het wieltje zul je in het scherm wel verandering van nummers zien, ook dit word op internet veel duidelijker uitgelegd dan ik nu doe haha.

Wisten jullie dit over sluitertijd? 

Liefs, Elbrich4 opmerkingen

  1. Leuk, hoor! Zelf wist ik al hoe het allemaal in elkaar zit, het is erg leuk om met sluitertijden te spelen, dan komen er nog wel eens verrassend leuke dingen uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te zien! Ik wil dit ook nog eens proberen !

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je lieve reactie.