Fotografie - Diafragma en scherptediepte

Voordat ik aan mijn opleiding begon zette ik altijd met camera op de stand Auto ( automatisch ). Maar nu weet ik wel beter, mijn foto's zijn veel mooier nu ik weet hoe ik met diafragma, sluitertijd en iso moet omgaan. Het leek mij leuk om jullie de verschillen te laten zien als je zo fotografeert. Vandaag laat ik jullie voorbeelden zien van verschillende diafragma waardes en wat het nou precies allemaal inhoudt. Als jullie dit ook willen oefenen zou ik je camera op de stand A, zetten. Dit betekend aperture en dus diafragma, je moet dus het diafragma zelf instellen en de sluitertijd word voor jou geregeld! Dit is de eerste foto. Het is een close-upje van een schelp. Hier heb ik het diafragma f/5 gebruikt, hij staat dus helemaal open. Wij leren op school het zinnetje: hoe groter het getal hoe kleiner de openin en hoe kleiner het getal hoe groter de opening. Dit is dus een grote opening. Het gaat een beetje tegen je principes in, maar dat is gewoon een zinnetje wat je moet onthouden haha. Zoals je ziet is voor het middelste stuk van schelp scherp, omdat je het diafragma open hebt staan krijg je weinig scherpte diepte ( weinig scherpte in de diepte ). Cool effect he?


Nu heb ik hetzelfde voorwerp op dezelfde afstand gefotografeerd. Maar nu met diafragma f/22. Zoals je ziet is eigenlijk alles op de foto scherp, je kan dus zien hoeveel verschil er zit met welk diafragma je gebruikt. 

Nu laat ik jullie nog twee voorbeelden zien! 

Diafragma F/5.3

Diafragma f/22

Dit is natuurlijk heel leuk uit te proberen voor beauty bloggers met close ups van bepaalde make-up voorwerpen!

Liefs, Elbrich

7 opmerkingen

 1. Mooi gefotografeerd! Welke camera gebruik je?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Superhandig! Nu weet ik ook weer meer over diafragma's!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Handig, dankje! Welke lens gebruik je op je camera?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Handige tips! Ik heb ook de Nikon D3100, en weet deze dingen al lang, maar als iemand ze me had verteld toen ik net begon, dan zou dat super handig geweest zijn!

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je lieve reactie.