Twijfel

Veel van jullie volgen een opleiding en gaan een opleiding volgen. Ik volg op dit moment de opleiding AVP ( Audio Visuele Productie ) waarbij de lessen fotografie, film en journalistiek volg. Deze week heb we uit deze 3 hoofdvakken een keuze gemaakt en ga je je hier op specialiseren. Ik ga voor film. Maar wil ik dit de rest van mijn leven?Dat vind ik het moeilijkste aan opleidingen kiezen. Je bent zo jong, en er word tegen je gezegd dat je keuzes moet maken wat je voor je rest van je leven wil doen.. Maar wat als je dit niet weet op je 16e?
Ik vind mijn opleiding super leuk, heb er veel plezier, maar misschien vind ik dit leuk voor een tijdje of als hobby. Er zijn zoveel leuke opleidingen, ik zit er nu over te denken om voor Grafische Vormgeving te gaan, helaas is dan weer de vraag, is hier werk in te vinden? Blijf ik dit leuk vinden? 

Ik ben benieuwd of anderen hier ook last van hebben gehad. Laat het me weten, vertel het maar uitgebreid haha.

Liefs, Elbrich8 opmerkingen

 1. Bij creatieve opleidingen is de vraag altijd of je er werk in zult vinden, zowel bij grafische vormgeving als bij av is deze kans niet zo groot als bijvoorbeeld een verkoopmedewerker. Daar moet je dan niet zo veel rekening mee houden.

  Kies wat je het leukst lijkt en niet voor de veilige weg, dat heb ik namelijk wel gedaan en ik was al na twee maanden gestopt. Ik was aangenomen voor 3 opleidingen (Graphic Design, Audiovisual Media en Vormgeving op het St Joost) op twee kunstacademies en koos toen voor de veiligste weg maar dat bleek absoluut niet te zijn wat ik wilde.

  Ik hoop dat je iets aan mijn ervaring hebt. Want de kans krijgen om jezelf als het ware in een soort speeltuin te bevinden waar je werkelijk alles kan uitproberen is een voorrecht. Dan wil je ook doen wat je echt leuk vind, want dat motiveert.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik snap heel goed dat het heel lastig is om op jonge leeftijd te kiezen. Destijds heb ik ook een keuze gemaakt die voor dat moment heel goed bij me paste. Ik geloof dat je door de jaren heen je wel blijft ontwikkelen. Uiteindelijk ga je misschien een andere richting op maar dat is niet erg. Het hoort erbij. Kortom; kies wat voor jou goed voelt.

  Liefs,
  Kim / alleenpuur.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik doe ook een creatieve opleiding en ook ik zit ermee. Ga ik wel werk vinden? Maar, truth is, dat weet je nooit zeker. Al kies je een opleiding met onwijs veel baankans, dan nog kan je zonder werk komen te zitten. Als je ergens een passie voor hebt komt het goed! Wat ik je als tip mee kan geven: zoek een (onbetaald) bijbaantje in de richting die je denkt op te willen. Niet alleen kom je erachter of het echt is wat je wilt, je doet ook nog eens ervaring op wat je kans op een baan weer vergroot. Ik heb op dit moment drie onbetaalde baantjes, maar weet hierdoor wel precies wat ik wel en niet leuk vind.

  Het is inderdaad zo moeilijk dat je al jong moet weten wat je wilt. Doe wat je denkt, nu heb je daar de kans nog voor! Vertrouw op jezelf :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook last van twijfels, hoor. Ik ben begonnen aan de pabo en ik loop ook meteen al stage. Het is best eng om je er bewust van te zijn dat je dit waarschijnlijk je hele leven blijft doen. Gewoon je gevoel volgen. Als je echt iets niet wilt doen, dan moet je het niet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Begrijpelijk! Ik studeer communicatie, maar twijfel nog steeds, terwijl ik halverwege mn 2e jaar ben. Toch wil ik ook niet stoppen want ik weet ook niet wat ik wel wil.. Moeilijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Iedereen twijfelt. Ikzelf, maar ook al mijn vriendinnen. Je bindt jezelf namelijk zo erg als je voor iets kiest en het zo moeilijk om te weten of iets wat je nu helemaal leuk vindt in de toekomst nog steeds leuk is. En of je er werk van kan krijgen natuurlijk. Ik zit momenteel in 5VWO dus ik heb nog even, maar het is een moeilijke keuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is inderdaad zo moeilijk.. Ik moet nog een opleiding gaan kiezen maar ik weet het echt nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je lieve reactie.