Wonen in Friesland


Al mijn hele leven woon ik in Friesland, geboren en getogen. Maar toch word er vaak gezegd dat de Friezen niet bij 'de Nederlanders' horen, of toch anders zijn door hun gewoonten en dingen. Maar wat vind ik als echte Friezin hier van? 

We hebben onze eigen sporten
Jup, we hebben in Friesland sporten die je eigenlijk in de rest van het land niet speelt. Hieronder vallen Kaatsen, een aparte sport waar ik als echte Friezin de regels niet helemaal van snap haha, in het jaar zijn twee grote wedstrijden wat een grote happening is in Friesland. De freule en de PC, grappig toch? Ook hebben we Fierljeppen, daar hebben jullie vast wel gehoord. Makkelijk gezegd is het met een stok over sloten heen springen, best raar dat het hier echt een sport is. Ook hebben we nog skûtsje syle, tja. 


Fries is geen dialect, maar een taal.
Natuurlijk is Fries aan dialect, maar hier kunnen wij Friezen soms erg gevoelig over zijn, wij vinden dat onze taal ook echt een taal is! Oant moarn! Zoals Grutte Pier ( onze Friese held haha ) altijd zei: Bûter brea, en griene tsiis, wa dat net sizze kin, is gjin oprjochte Friese. Wat letterlijk vertaald naar het Nederlands is: Boter brood, en groene kaas, wie dat niet zeggen kan, is geen echte Fries. 

Het fenomeen dat heet: 'De Elfstedentocht' 
Elke jaar hopen we weer dattie komt, de Elfstedentocht, maar helaas is die al sinds 1997 niet meer gereden. Voor 'de Nederlanders' die van het schaatsen het populairst. Maar we hebben ook nog de fiets- brommer- en tractor elfstedentocht, dus nog genoeg andere evenementen! It gjit net oan! 

Wij zijn niet alleen weiland!
Ja, we hebben veel koeien, boerderijen en weiland, maar we hebben ook meer! Onze hoofdstad Leeuwarden is namelijk een erg leuk stadje met vele winkel en uitgaansgelegenheden. Ik lijk wel een reclame folder haha. Ook hebben we nog allemaal andere leuke stadjes en natuurlijk de Sneekweek in de zomer! 

Wat is nou typisch iets van jouw provincie?
Liefs, Elbrich ( jup, erg Friese naam )


6 opmerkingen

 1. Haha wat een leuk artikel! Ik ben zelf nog nooit echt in Friesland geweest (ja oke Terschelling en het overvaren van en naar het vaste land..). Ik woon zelf in zuid-Holland en doordeweeks in utrecht, en ik vind de bereikbaarheid denk ik het meest typisch. Als ik thuis ben, ben ik binnen een half uur midden in 2 van de grootste steden van nederland!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha geweldig artikel! Ik kom zelf uit Den Haag en daar zijn (thanks to barbie en sterretje ;-) ) veel te veel vooroordelen over!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk artikel! Ik ben zelf 3 keer in Friesland geweest. Het enige wat ik lastig vond was dat lang niet iedereen mij begreep als ik een vraag stelde. Nooit verwacht dat zoveel mensen alleen dialect spreken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke blogpost! Ik woon zelf ook in Friesland! Een opmerking over dit artikel, het Fries is een officiële taal! Sterker nog, het Fries is al ouder dan het Nederlands. Ohja, het is: Bûter, brea, en griene tsiis, wa't dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries. En brea betekend roggebrood ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk artikel!
  Ik heb ooit een leraar gehad die uit Friesland komt en zijn accent vond ik best wel gaaf, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha, zag toevallig dit artikel staan! Ik kom ook uit Friesland, leuk om te lezen dit. Voor om de zin 'Wij zijn niet alleen weiland' moest ik even grinniken haha!

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je lieve reactie.