"Mensen op het VMBO zijn asociaal"

Toen ik laatst in de bus zat, mijn mobiel leeg was en ik me dus maar een beetje moest vermaken zonder muziek kon ik het niet helpen dat ik het gesprek achter mij opving. Toen hoorde ik de zin: "mensen op het VMBO zijn asociaal". Mijn mond viel open.


Zelf ben ik al twee jaar van het VMBO af. Ik heb vier jaar op de middelbare gezeten en altijd op hetzelfde niveau gebleven, VMBO TL. Leren was niet echt mijn ding, ik kon het wel maar zette me er niet goed genoeg voor in, in werkte graag met mijn handen en op het VMBO was het gewoon wat meer praktijkgericht, ik zat goed op m'n plek.

Dus toen ik die zin in de bus hoorde wou ik er bijna wat van zeggen, maar ik luisterde verder. Er werden dingen gezegd dat het niet eerlijk was dat mensen op VMBO die daarna naar het MBO gaan ook studenten-ov krijgen, omdat wij toch alleen maar spijbelen. Alweer viel mijn mond open, waar slaat dat op? Natuurlijk zijn er wat 'steoreotypes' op het (V)mbo die het verpesten voor de rest. Maar geloof mij 90% van de studenten op het MBO willen heel graag leren, dingen doen en een goeie baan vinden. Misschien zelfs nog wel doorstromen op het HBO, dat is in iedergeval wel wat ik van plan ben.

Ik snap niet helemaal waar dit vandaan kwam, misschien hadden ze een slechte ervaring met iemand van het (V)MBO. Maar echt eerlijk vond ik het niet. We kunnen niet allemaal heel goed leren, er zijn niet voor niets deze niveaus in het onderwijs zodat we allemaal op ons eigen plekje zitten.

Hebben jullie wel eens zoiets mee gemaakt?
Liefs, Elbrich13 opmerkingen

 1. Ah, dat is echt hard inderdaad. Lekker iedereen over een kam scheren. Ik snap wel dat stereotype VMBO-ers snel in het hoofd blijven hangen, maar het is natuurlijk nog altijd niet eerlijk dat ze zoiets zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ken een vriendin van een vriendin van mij die kan met mensen van het MBO geen gesprek voeren, dat komt er eigenlijk op neer dat ze vind dat mensen van het VMBO te dom voor der zijn. Dat vond ik ook zo belachelijk, sorry dat ik niet 'goed' genoeg voor je ben..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het jammer en verbazingwekkend dat er vandaag de dag nog zo veel vooroordelen zijn die een hele groep mensen over 1 kam scheert. Erg jammer. Ik weet wel beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ongelofelijk belachelijk. Het MBO is een prima opleiding. Die vergelijkingen tussen het MBO en HBO is zo suf.. Het is precies hetzelfde alleen wat moeilijker en meer theoretisch gericht. Ik kan me hier heel erg boos om maken. Soms schaam ik me zelfs een beetje als ik zeg dat ik op het MBO zit, omdat mensen wel vaker daarop afknappen... Ze hebben liever een gesprek met iemand van HBO... Seriously.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou, waar slaat dat nou op? Echt jammer zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. AMEN! Ik kan hier zo niet tegen, in mijn omgeving doen sommigen ook zeer minachtend over mijn mbo.. Walgelijk. En net als wat Iep zegt, soms schaam ik me dat ik MBO doe om me vervolgens weer te schamen voor het feit dat ik me schaam voor iets waar ik ook "trots op kan zijn". Jammer dat mensen zo'n vooroordeel hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een onzin!
  Ik ben inderdaad ook heel erg benieuwd waar dit vandaan komt. Sowieso snap ik heel dat gezijk en die onderscheid die wordt gemaakt tussen het MBO en HBO niet. Mensen die van het VMBO naar het MBO gaan kunnen misschien minder goed leren maar zijn daardoor absoluut niet gelijk dom! Mooi dat je hier aandacht aan besteed!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Alsof een opleiding meteen betekend hoe jij als persoon bent..erg apart! Mensen zijn nogal kortzichtig helaas. Ik heb Mavo gedaan eeuwen terug net voor het veranderd werd naar Vmbo. Niks mis met gemiddeld of een 'magere' opleiding, ik heb net namelijk vrij ver geschopt op werkgebied met slechts een Mavo diploma. En ben alles behalve asociaal :) Jammer dat er nog zo op neer gekeken word, als je je opleiding hebt gehaald kraait geen mens meer naar je diploma haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nee dat is echt dikke onzin. Dat is heel erg mensen over één kam scheren, want je hebt ook genoeg aso's op het HBO of op de uni.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik hou er sowieso al niet van om iemand te beoordelen op zijn school-niveau, als je op het VMBO zit wil niet zeggen dat je niet goed kan leren en als je op het HBO zit, hoeft het ook niet te zijn dat je alles weet. Ik ben van mening dat het gaat om iemands karakter dat vind ik veel belangrijker dan papiertjes. Jammer dat er veel mensen zijn die altijd anderen in hokjes duwen :(

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gelukkig heb ik dit zelf nog nooit mee gemaakt. Zelf doe ik dit jaar examen op het vmbo theoretische niveau. Voor mij is het absoluut niet makkelijk en ik moet er een heleboel voor doen om goede cijfers te halen zodat ik met een iets rustiger hart mijn examen in kan gaan. Verde vind ik het moeilijk van mezelf te zeggen of ik wel of niet asociaal ben, maar ik ben zeker niet lui en ik zorg ervoor dat ik bij alle lessen ben. Ik vind het onredelijk om alle mensen over 1 kam te scheren, omdat het zeker niet maar is dat alle vmbo-ers asociaal zijn. Want ik ken genoeg hele sociale vmbo leerlingen. (Bijv. Mijn klas genoten zijn meestal heel aardig en sociaal tegen andere)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Pff dit slaat inderdaad helemaal nergens op, ik kan er echt niet tegen als mensen zo in een hokje worden gestopt. Je moet je er in ieder geval helemaal niks van aantrekken meid!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb er ook jaren last van gehad, opmerkingen over het VMBO en MBO. Nu doe ik HBO en hoor ik niemand wat zeggen. Heel erg vervelend en nergens voor nodig. Goed artikel :)

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je lieve reactie.