Een opleiding kiezen, hoe en wat

Veel middelbare scholieren zijn er mee bezig. "Wat moet ik hierna doen?" Ik zit nu in mijn eerste jaar van de opleiding "Media Vormgeving" een niveau 4 MBO opleiding. Maar dit was niet mijn eerste opleiding, eerst heb ik een jaartje fotografie gestudeerd, maar helaas was dit niet mijn opleiding. Toch heb ik hier een jaar aan 'verspild', maar ja, op je 16e ( of iets ouder ) een keuze maken voor de rest van je leven, dat is moeilijk.


En ik merk dat hier meer studenten mee zitten, toen ik hielp bij de opendag op school merkte ik dat veel kinderen er nog niet uit waren wat ze nou wilden studeren. Ik weet niet hoe het op het HBO zit, maar ik denk eigenlijk precies het zelfde. Je moet een keuze maken wat je voor de rest van je leven wil doen.
Van een opleiding switchen is ook niet altijd op een optie, volgens mij is het op het HBO nog moeilijker dan op het MBO, sowieso is het niet leuk om midden in het jaar nog te switchen, je komt in een andere klas waar iedereen al heel hecht is, en natuurlijk heb je heel wat gemist!

Wat mij heel erg geholpen heeft is langsgaan bij de open dagen en meeloop dagen. Natuurlijk is het dan nog heel moeilijk om een keuze te maken, je ervaart pas echt hoe de opleiding is als je er zit. Daarom raad ik sowieso aan om mee te gaan met de meeloop dagen, dan ervaar je toch een dagje hoe het is!

Ik ben wel benieuwd of er meer mensen met deze problemen zitten, of hebben gezeten.

Liefs, Elbrich

7 opmerkingen

 1. Ah ja, ik vind het ook zo lastig die keuze. Gelukkig heb ik nog ander half jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben 22 en weet nog steeds niet wat ik wil studeren, echt drama. Ik ga ook eens naar een open dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb eerst MBO toerisme gedaan en ik doe nu HBO vrijetijdsmanagement. Alle twee de keren kiezen voor een nieuwe studie was enorm lastig. Om eerlijk te zijn weet ik nu nog steeds niet wat ik wil en ik ben 21.. Open dagen en meeloop dagen zijn super handig en helpen wel echt in je keuzen. xoxo Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jep, ik heb een MBO opleiding afgerond en zit in mn 3e jaar HBO.. en NOG twijfel ik haha

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Balen zeg dat je twijfelt.. Bij mij was de keuze snel gemaakt en ben er achteraf nog steeds heel erg blij mee. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lijkt me lastig als je er zo over twijfelt, maar dat begrijp ik ook heel goed. Ik heb heel mijn leven al een voorkeur gehad naar het werken in de zorg en heb ook MBO niveau 4 doktersassistente afgerond. Heel veel succes met kiezen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, voortaan berichtje even goed lezen. Ik hoef niet te kiezen hoor haha.

   Verwijderen

Bedankt voor je lieve reactie.