Rijlessen, hoe en wat

Ja hoor, gisteren ben ik dan eindelijk geslaagd voor mijn rijbewijs! Ik heb er 41 lessen over gedaan, heb twee keer afgereden en heb ook de tweede keer mijn theorie-examen gehaald. Morgen mag ik 'm aanvragen want dan word ik 18, woehoe! Vandaag een klein artikeltje over hoe ik het heb ervaren, en ook wat tips voor degenen die bezig zijn, of nog moeten beginnen!

Sta ik dan met m'n blije bakkes! 
Ik ben in de zomer vakantie van 2015 begonnen met rijles, elke week een uurtje rijden. Nee, rijden was niks voor mij, de eerste keer was ik heel zenuwachtig, bang dat ik alles gelijk al zou kunnen. Gelukkig hoefde ik de eerste les alleen maar te sturen, en deed mijn instructeur de koppeling. De tweede les de koppeling erbij, daarna de spiegels, en zo leerde ik langzaam maar goed autorijden.

De eerste keer theorie haalde ik niet met 5 fouten teveel. Dat is voor het theorie examen wel erg veel, ik ben niet zo'n goeie leerder en had geen zin om een fortuin aan alleen het theorie-examen kwijt te zijn. Dus ik nam een theorie dag, een hele dag leren en dan 's middags gelijk examen. Ik slaagde met maar twee foutjes!

Het auto rijden ging steeds beter, helaas had ik moeite met het file parkeren, de na-controle en ik had vaak het probleem dat ik veel te snel wilde. De eerste twee problemen vielen langzaam weg, helaas bleef het 'snelle' hangen.

Ik zakte de eerste keer. Ik keek niet goed uit en de examinator stond op de rem. Het was gedaan, helaas! Dit was op 15 februari, en ik kon pas 12 april weer afrijden. In die tussentijd heb ik nog 10 lessen gehad, en dit heeft zeker geholpen. Ik kreeg meer controle over mijn rijden, keek beter uit. Nog steeds wou ik soms te snel, het was erop of eronder.

En daar zat ik gister dan, met een bonkend hart, trillende beentjes en de tranen dichterbij dan een lach. "Je bent geslaagd." Ik kon m'n ogen niet geloven, ik was gewoon geslaagd! Op een paar kleine foutjes na reed ik goed, en daardoor mag ik nu de weg op als een zelfstandige rijder! WOEHOE. Tranen van blijdschap liepen over m'n wangen, nooit meer rijles!

Dus je kan wel zeggen dat mijn grootste tip is: blijf vooral rustig. Ga niet te snel willen, laat je niet kennen door anderen en rijdt gewoon lekker zoals jij het geleerd heb. Zoek een rijschool uit die bij je past, neem proeflessen om te zien of je instructeur bij je past, neem genoeg lessen, want liever een paar extra lessen dan vier keer afrijden ( vier keer €225 ). Toch?

Liefs, Elbrich


9 opmerkingen

 1. Gefeliciteerd! Ik ben zelf ook bezig en heb nu na twee keer mijn theorie (: Heb precies hetzelfde dat ik niet goed waarneem en dus veel te veel tegelijk doe. Hopelijk haal ik het straks snel, want ik ben ook wel weer klaar met dat lessen haha

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeliciteerd! Mijn rijlessen en examens gingen ook allemaal niet zo soepel maar ondertussen heb ik al twee jaar mijn rijbewijs zonder ook maar iets van schade of boetes ;) succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw wat goed van je! Gefeliciteerd :) Je gaat er vast veel plezier van hebben!!
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Congratz! Lijkt me ook zo fijn om dat papiertje te hebben en te gaan rijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat super goed, gefeliciteerd!! :) Bij mij gingen de rijlessen en de examens ook niet altijd zo soepel, maar toch is het gelukt haha. Geniet van je rijbewijs!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Van harte gefeliciteerd. Heel leuk. Ik ben blij dat ik voorlopig niet hoef na te denken over mijn rijbewijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gefeliciteerd! Ik had vandaag mijn tweede rijles en ik wil soms ook alles veel te snel doen. Hopelijk haal ik binnenkort ook mijn rijbewijs!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Proficiat! De eerste keer allen in de auto vond ik 'eenzaam'. Hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Proficiat met je rijbewijs! Ik ga je tip onthouden voor volgend jaar. :)

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je lieve reactie.