Van MBO naar het HBO

In september ben ik begonnen aan mijn huidige studie; communicatie. Dit doe ik aan het NHLStenden in Leeuwarden. Vorig jaar heb ik mijn diploma mediavormgeving op het MBO gehaald. Ik kreeg vaak te horen dat de stap van het MBO naar het HBO erg heftig is, en dat ik het misschien niet aan zou kunnen. Ik heb mijn eerste periode gehad en zit nu middenin periode twee. Vandaag deel ik mijn ervaringen.


Na het bezoeken van twee open dagen wist ik het zeker, ik wou communicatie gaan studeren. Ik heb in het verleden toen ik stage liep bij een marketing afdeling gezet. Dit vond ik zo interessant en leuk dat ik dit graag verder zou leren in een studie. Daarnaast had ik het idee dat ik mijn grafische kunsten hier goed op aan zou kunnen sluiten, want ik wou dat zeker blijven doen.

De stap: MBO naar HBO
Ik vond het allemaal erg spannend. Zou ik dit wel kunnen? Is dit wat voor mij? Wat als ik niks snap? Die gedachtes gingen vaak door mijn hoofd. Maar ik stond er positief in. Ik moet zeggen dat ik inderdaad de stap van het MBO naar HBO groot vind. Het grootste verschil vind ik het werktempo, je hebt (strakke) deadlines en het tempo ligt veel hoger. Je moet sneller dingen af hebben, en er wordt meer van je verwacht. Daarnaast is de spreektaal van hoger niveau, zijn de mensen om je heen ( meestal, niet altijd ) een stuk gemotiveerder en er is natuurlijk veel meer theorie dan praktijk.
Toch mis ik soms het MBO wel, ik hield ervan om een gewoon de hele periode aan één project te werken, je kon dan echt een mooi resultaat neerzetten. Nu heb ik soms het idee dat ik sommige aan het afraffelen ben.

Na m'n eerste tentamenweek zat ik er helemaal doorheen. Ik had het niet goed gedaan, ik moet herkansen, ik kan dit niet. Totdat ik m'n eerste drie cijfers binnen kreeg. Een 6, een 8 en een 9 (!!!). Ik kan het dus wel!

Wat ik dus wil concluderen is dat de stap groot is, maar als je er genoeg motivatie voor hebt kan je het ook echt wel. Ik weet nog steeds niet zeker of het HBO/deze studie iets voor mij is. Maar ik ben van plan door te zetten en in ieder geval mijn propedeuse te gaan halen. Veranderen kan altijd nog!

Hebben jullie ervaring met deze stap?

Liefs, Elbrich

Een reactie posten

Bedankt voor je lieve reactie.